Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kollar du upp chefen

Publicerad: 23 Maj 2011, 04:32

Chefen kan ha större betydelse för din karriär än du tror. Därför gäller det också se till att få rätt chef redan från början.


Det är Shortcut som listar de främsta tipsen för hur du kan kolla upp din blivande chef:

Ta referenser
Vanligtvis blir man ombedd att lämna referenser vis anställningsintervjun, men du kan faktiskt göra det samma och be om referenser från din blivande chef. Be honom/henne välja ut några personer som kan berätta mer om jobbet och hur relationerna mellan chef och anställda fungerar. Däremot bör du tänka på att chefen säkerligen är ovan vid denna typ av frågor, så tänk på hur du lägger fram det.

Kräv att få träffa chefen
Ofta är det någon annan som sköter rekryteringen, men med tanke på den betydelse chefen har på den fortsatta karriären, är det helt rimligt att begära att få träffa chefen.

Ta reda på saker i förväg
Det finns olika sätt att ta reda på fakta kring chefen utan att ställa en enda direkt fråga genom att agera något av en detektiv. Kom en kvart för tidigt till intervjun och observera din blivande chef om det är möjligt, kolla till exempel på hur han/hon hälsar på receptionisten. Vilken relation ser han/hon ut att ha till sina medarbetare. Du kan också besöka företagets hemsida och se vilken egentlig makt chefen har.

Kolla efter dåliga tecken
Ta reda på om din blivande chef även är ägare och hur ägarförhållandena ser ut. Om din chef även är ägare kommer det att påverka din arbetssituation, eftersom andra intressen kommer att styra ditt arbete. Ta också reda på vem som håller dina utvecklingssamtal, om det är en helt annan person än din närmaste chef.

Vänta in rätt tillfälle
Många av dessa tips funkar inte att tillämpa redan vid första intervjun, utan snarare om du kommer längre i processen. Frågar du för tidigt kan du framstå som krånglig, men du ska inte heller vänta för länge.

Boka in ett personligt samtal
När du väl fått jobbet kan det vara en god idé att boka in ett möte med chefen för att synka förväntningarna. Det kan också vara ett tillfälle att prata om din livssituation och pejla förståelsen för den.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.