Klimat
Så kombinerar hon drömmen om äventyr med att hjälpa klimatforskare
Publicerad: 17 januari 2019, 12:21
Foto: Carina Ahlqvist
Mitt i karriären bestämde sig Carina Ahlqvist för att byta riktning. I dag klättrar hon i berg på 8 000 meters höjd för att leda klimatexpeditioner i samarbete med NASA och Europeiska rymdorganisationen. Nu är hon hemma i Stockholm för att berätta om nästa äventyr.
Carina Ahlqvist har lärt sig att det är viktigt att kunna hantera förändring. Efter en lång karriär som projektledare i näringslivet gick hon in i väggen och bestämde sig för att byta väg i livet. Först blev det en tur som hållbarhetskoordinator på EY, men sen bestämde hon sig för att gå sin egen väg.
I dag bestiger Carina i stället höga berg i Himalaya för att leda klimatexpeditioner. Suget efter äventyr har hon haft sedan studenten, men det var först för fem år sedan som hon satsade fullt ut på sin dröm.
– Jag hade kunnat söka jobb som hållbarhetschef, men då hade jag suttit mer i ett system vilket har sina för och nackdelar. I stället gör jag det jag verkligen vill göra. Det är att kombinera bergsklättring och mitt engagemang för klimatet, säger Carina Ahlqvist.
Uppe i bergen hjälper Carina till med att ta provtagningar för att ser hur glaciärerna påverkas av klimatförändringen. På så vis hjälper hon forskare på NASA, Europeiska rymdorganisationen och olika universitet att få en bättre bild av klimatförändringens effekter. Det kan exempelvis handla om att mäta snödjupet innan glaciären tar vid, vilket hjälper forskarna att kalibrera instrumenten i de satelliter som mäter hur snödjupet förflyttas i takt med att medeltemperaturen stiger.
Carina Ahlqvist
Carina berättar att hon själv har märkt av att snökonsistensen har förändrats sedan hon började klättra på 8 000 meters höjd för ett antal år sedan. Samtidigt märker hon av en större oregelbundenhet i väderförhållandena uppe i bergen. När glaciärer smälter bildas sjöar som fylls i bergen och riskerar att sprängas med ökad risk att skölja med sig byar och boskap. Hon har också intervjuat andra expeditionsledare som arbetat under decennier som berättar att glaciärerna smälter eftersom randen har flyttats högre upp.
En följd av de smältande glaciärerna är att risken för en kraftig havsnivåökning ökar. Samtidigt påverkar det ekosystem och försörjningsmöjligheter för människor som bor i glaciärernas avrinningsområden. Carina har intervjuat människor som bor uppe i bergen och vittnar om konsekvenserna.
– Någon berättade om sin farfar som levde för 60 år sedan. När han var ung kunde man gå över till en annan by, men i dag finns det en glaciärsjö där vilket innebär förändringar i landskapet i sig. Vissa bybor säger att det har kommit insekter, typ myggor, vilket inte funnits tidigare. Eller också att det är varmare så att de kan odla grönsaker vilket de inte kunnat göra förut. Nu ser man inte heller vita bergstoppar längre på samma sätt, säger hon.
Nu är Carina hemma i Sverige för att ladda för nästa klimatexpedition till ett 8000 meters berg, nummer sex i ordningen, som är planerad till april.
– Denna gång bär det av till Mount Makalu, världens femte högsta berg på 8 481 meter som är beläget 20 kilometer sydöst om Mount Everest. Makulu är svårare att bestiga än Everest. Målsättningen är att nå toppen som första svenska kvinna för att spela in en film med ett budskap om att vi behöver ta hand om planeten, säger hon.
Dessutom kommer hon även denna gång bidra till klimatforskningen genom att spela in VR-filmer. Filmerna planeras att användas av Europeiska rymdorganisationen som med hjälp av artificiell intelligens ska simulera hur 1 respektive 2 graders uppvärmning kan påverka glaciärer på hög höjd.
Precis som vid tidigare bergsstigningar kommer hon även driva ett initiativ för att städa upp skräp i bergen, denna gång vid baslägret som ligger på 5 700 meters höjd. Carina berättar att det finns många bergsklättrare som, trots kärleken till naturen, slänger skräp i naturen.
På torsdag nästa vecka, den 24 januari, arrangerar Carina ett event i på biograf Victoria i Stockholm för att berätta om sina erfarenheter tillsammans med bland annat forskare från Nasa, Climate Reality Project och Stockholm Resilience Centre. Besökarna kommer då bland annat få höra om Carinas kommande klimatexpedition men hon berättar också att en viktig del kommer vara att bidra med inspiration för förändring.
– Eventet handlar till stor de om att inspirera kring vad man kan göra på individnivå. Alla tror att någon annan ska lösa det här, säger Carina Ahlqvist.