Klimat
Så kombinerar Uppsala utsläpps- och klimatanpassningsarbetet
Publicerad: 3 juli 2017, 16:46
Hallå där, Maria Gardefjell (MP), kommunalråd i Uppsala, och Björn Sigurdson, klimatstrateg i Uppsala, om att Uppsala nyligen rankades till bästa kommun på klimatanpassning.
Hur skapas ett lyckat klimatanpassningsarbete?
Maria Gardefjell: Vår stora framgångsfaktor handlar om att vi har gjort klimatanpassningen till en strategisk fråga och exempelvis i översiktsplaneringen, istället för att hantera den som en risk eller säkerhetsfråga. På så sätt har vi kombinerat arbetet med klimatanpassning och utsläppsminskning, vilket gett många fördelar. Exempelvis kan klimatanpassningen bidra till ökade utsläpp om inte det perspektivet finns med.
Björn Sigurdson: En sådan motsättning kan handla om att sätta in energikrävande l
uftkonditionering i ett äldreboende, för att motverka värmeböljor. Ett bättre alternativ är då att exempelvis plantera träd som skuggar.
MG: I Uppsala finns det även ett företag som tillverkar glas som blir mörkare när solen ligger på. Det visar hur viktigt det är att koppla innovation till klimatanpassning.
Vad krävs för att få fart på klimatanpassningsarbetet i Sverige?
BS: Jag tycker det är viktigt att inte lägga allt ansvar på kommunerna. Det finns även fastighetsägare, regioner, länsstyrelser och livsmedelssektorn vars ansvar borde lyftas.
MG: Det finns ju även ett statligt ansvar. Eftersom fastighetsägarna riskerar ökade försäkringspremier behöver den branschen komma med i arbetet. De här ökande kostnaderna kan inte bara läggas på nyproduktionen utan delas av befintliga fastighetsägare.
2017 har ju beskrivits som det torraste året på 100 år, hur har det påverkat Uppsala?
MG: Det här är ett nytt normalläge så det gäller att hitta nya lösningar för att hushålla med vattnet. Sedan går det en rullstensås rakt genom Uppsala och det gör problemet lite mindre akut för oss. Däremot har vi problem med vattenföroreningar. Kopplingen mellan vattenbrist och föroreningar är en väldigt viktig fråga.
BS: Torka och vattenbruk är en viktig skärningspunkt där vi måste se kopplingen mellan livsmedelsproduktion och vattenanvändning. Det pratas även för lite om hur vi kan behålla vattnet när det kommer och sedan använda det i torrare tider.