Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kommenterar FN:s klimatkonvention USA:s utträde ur Parisavtalet

Publicerad: 5 november 2020, 10:17

USA:s utträde ut Parisavtalet uppmärksammas nu inom FN:s klimatkonvention. I ett gemensamt uttalande med framträdande länder i klimatarbetet beklagar man det amerikanska beslutet.


Ämnen i artikeln:

Klimatkonventionen

Det amerikanska utträdet ur Parisavtalet blev i går formellt och definitivt. Trots att det varit känt länge att detta skulle hända väcker det stor besvikelse bland de stater som engagerar sig hårt i avtalets efterlevnad och utvecklingen framöver. På hemsidan för FN:s klimatkonvention UNFCCC ligger nu ett uttalande som även undertecknats av Chile, Frankrike, Italien och Storbritannien. I det gemensamma uttalandet heter det bland annat: 

”Den 12 december firar vi femårsdagen av Parisavtalet. Vi måste se till att det genomförs i sin helhet. Vi beklagar att USA:s tillbakadragande från Parisavtalet formellt har trätt i kraft i dag. Vi ser mot COP26 i Glasgow och är fortsatt engagerade i att arbeta med alla amerikanska intressenter och partners runtom i världen för att påskynda klimatåtgärderna och genomföra av Parisavtalet.

Uttalandet fortsätter: 

”Vetenskapen är tydlig. Vi måste skala upp åtgärderna och arbeta tillsammans för att minska effekterna av den globala uppvärmningen och för att säkerställa en grönare, mer motståndskraftig framtid för oss alla. Parisavtalet ger rätt ram för att uppnå detta. Våra ansträngningar måste inkludera stöd till de länder och samhällen som ligger vid klimatförändringens frontlinje.”

USA:s utträde ur Parisavtalet sker samtidigt som rösträkningen efter valet pekar på maktskifte i Vita huset. Skulle så ske är planen att USA åter ska anslutas till Parisavtalet, vilket i så fall tidigast kommer att ske i slutet av februari 2021. 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatkonventionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.