Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så köper du slavfri choklad på alla hjärtans dag

Publicerad: 14 februari 2013, 13:32

En stor del av världens choklad produceras av barn under slavliknande förhållanden.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På alla hjärtans dag passar Treehugger.com på att slå ett slag för rättvis choklad. Den största produktionen av kakao sker i länder som Kamerun, Elfenbenskusten, Ghana och Nigeria. Tyvärr är också barnarbete under slavliknande förhållande ytterst vanligt i kakaoproduktionen.

Treehugger konstaterar att de flesta chokladtillverkare i världen undviker frågan genom att säga att de bara köper kakao från de stora livsmedelskonglomeraten som till exemepl Archer Daniels Midlands och Cargill. Man berättar också att vissa chokladtillverkare som Nestle och Mars skrivit under ett avtal som kallas "Harkin-Engel Cocoa Protocol" som uppmanar företag i kakaobranschen att eliminera det värsta av barnarbetet.

Avtalet är emellertid inte bindande och en studie från 2011 visar att hela 819 921 barn i Elfenbenskusten, och 997 357 barn i Ghana fortfarande arbetar inom kakaohandeln. Rapportförfattaren, som verkar vid Tulane University, skriver också: "Jag använder ordet "arbete" i vid bemärkelse då de flesta barn i realiteten är slavar som är instängda på farmar där de blir slagna om de försöker fly".

För att du ska undvika att stödja detta barnslaveri, uppmanar Treehugger alla att titta efter rättvisemärkningar då de köper choklad. Organisationen Stop Chocolate Slavery föredrar Fair Trade-märkningen, men tycker att man bör undvika amerikanska Fair Trade, som lämnat den internaionella Fair Trade-organisationen. Treehugger rekommenderar också märkningen Rainforest Alliance, men påpekar att också den märkningen fått kritik. Främst för att man inte anses vara tillräckligt rigorösa i sina krav. Oavsett, så är förmodligen någon typ av rättvisemärkning bättre än ingen, resonerar Treehugger.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev