Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så krymper svensk teknik östeuropeiska sopberg

Publicerad: 8 mars 2011, 06:30

I flera Östeuropeiska länder hamnar mer än 90 procent av hushållsavfallet på soptippen. En utbildning inom Tekniska Verken ska hjälpa länderna att ställa om avfalls- och energilösningarna.


Tekniska Verkens exportbolag Usitall arrangerar tillsammans med universitetet i Linköping en utbildning inom avfallsförbränning och avfallshantering. Kursen hölls för fjärde gången i början av mars, då med ett 20-tal rumänska beslutsfattare, meddelar Usitall.

Behovet av att förändra avfallshanteringen i Central- och Östeuropa är stort, menar Tekniska Verken. I flera av länderna, bland annat Rumänien, hamnar över 90 procent av hushållsavfallet på stora soptippar. Målet med utbildningen är att hjälpa länderna att ställa om sina avfalls- och energilösningar med Tekniska Verkens referensanläggningar som förebild.

Det unika är att vi kopplar ihop teori, erfarenhet och praktik inom avfallsförbränning vid ett och samma utbildningstillfälle, säger Mattias Philipsson, vd på Usitall, i en kommentar.

Usitall bedömer att det krävs 300 avfallsförbränninganläggningar de kommande 20 åren i de berörda länderna för att dessa ska kunna uppfylla EU:s krav på avfalls- och energilösningar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev