Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så krymper vi när klimatförändringarna kommer

Publicerad: 27 februari 2012, 09:06

Temperaturen styr kroppsstorlek.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarKoldioxid

Amerikanska forskare har studerat fossil från urtidshästar. För 55 miljoner år sedan var klimatet varmare och hästarna lika stora som dagens tamkatter. När temperaturen steg minskade de ytterligare i storlek från ungefär 5,6 kilo till 3,9 kilo. När klimatet sedan blev kallare så växte hästarna i storlek. Idag väger en häst flera hundra kilo.
‒ De här förändringarna motsvarar exakt den globala uppvärmningen som då skedde, säger jonathan Bloch, en av forskarna till SVT:s vetenskapsredaktion.

Att däggdjuren var mindre förr i tiden har varit känt, men inte att just temperaturen haft så stor inverkan på kroppsstorleken. När den tidigaste kända hästarten levde orsakade koldioxiden i atmosfären en temperaturökning på mellan tio och tjugo grader. Forskarna misstänker att resultaten, som publicerats i Science, kan säga något om hur dagens däggdjur kan påverkas av den nuvarande klimatförändringen, rapporterar SVT:s vetenskapsredaktion.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.