Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så krymps CO2-utsläppen med 85 %

Publicerad: 19 augusti 2009, 10:37

Koldioxidutsläppen från europeisk elproduktion kan minskas med 85 procent, menar Chalmers-forskare. Detta trots fortsatt kolanvändning.


Koldioxidutsläppen från den europeiska elproduktionen kan minskas med 85 procent fram till 2050. Och det behöver inte kosta mer än 50 euro per ton. Det hävdar Mikael Odenberger, forskare på Chalmers, i en avhandling.

För att lyckas med reduktionen krävs både avgifter och teknik, menar Odenberger. Handeln med utsläppsrätter är enligt forskaren ett viktigt politiskt styrmedel. Med ytterligare långsiktiga mål kan handeln med utsläppsrätter bli det viktigaste styrmedlet för minskade CO2-utsläpp.

På tekniksidan menar Odenberger att en utveckling av dagens elkraftssystem är nödvändig. Effektiviseringsåtgärder och känd teknik kan göra jobbet, hävdar forskaren och nämner vindkraft, kraftverk eldade med biomassa och ny kärnkraft. Odenberger menar också att CCS, underjordisk lagring av koldioxid, tillsammans med fortsatt kolanvändning är ett sätt att nå målen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.