Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så länge får fågelmannen sitta i fängelse

Publicerad: 18 Oktober 2011, 05:56

Nu döms ”fågelmannen” som fångat över 13 000 fåglar av Hudiksvalls tingsrätt. -Ett unikt mål och en unik dom, säger miljöåklagare Christer Jarlås.


Ämnen i artikeln:

JaktbrottJuridik

Mannen, som är i 40-årsåldern, hade fångat 13 000 fåglar och höll bland annat berguv, tretåig hackspett, pärluggla och vitkindad gås i fångenskap. I sin dator hade han noggrant bokfört de fångade fåglarna. På tisdagen dömdes han av Hudiksvalls tingsrätt till ett år och sex månaders fängelse för djurplågeri och grovt jaktbrott.
– Det är det hårdaste straff som är utdömt i landet för grovt jaktbrott. Och det finns inget att jämföra det med, det har aldrig inträffat något liknande som har förts till domstol i Sverige, säger miljöåklagare Christer B Jarlås till SR Ekot.

Ekot
beskriver mannens besatthet som började med ett fågelintresse som ung, men som eskalerade till sjukliga proportioner i mitten av 2000-talet. Förra sommaren uppdagades brotten efter att länsstyrelsen fått tips. Då mannens bostad inspekterades hittade man 400 fåglar – döda och levande i ett garage och ett intilliggande hus. Mannen själv har under hela rättegången hävdat att han fångat in fåglarna för att "rehabilitera" dem.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JaktbrottJuridik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.