Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så långt går ABB:s rekordlänk under vatten

Publicerad: 30 Mars 2009, 05:07

Den irländska kraftnätoperatören Eirgrid bygger kraftlänk mellan Storbritanniens och Irlands elänt. ABB i Ludvika fick jobbet.


Det irländska transmissionsbolaget Eirgrid har beställt ett transmissionssystem för 500 megawatt från ABB. Kraftöverföringslänken ska förbättra eltillförlitligheten i nätet och säkra tillförseln av el, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Ordern, som uppges vara en av de största industri-orderna i Sverige på 2000-talet, gäller ett system som använder HVDC Light, high-voltage direct current. Systemet gör det bland annat möjligt att återställa krafttillförsel efter spänningsbortfall utan hjälp av externa energikällor, enligt ABB.

Kraftöverföringslänken kommer att gå under vatten i 186 kilometer och under jord i 70 kilometer. De synliga delarna inskränker sig till strömriktarstationerna i vardera änden av systemet. Överföringskapaciteten blir 500 megawatt och beräknas vara i drift 2012.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.