Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så långt rullar Neil Youngs ”green machine”

Publicerad: 5 november 2008, 08:30

Tävlingen Progressive Insurance Automotive X handlar om att bygga en bil som når 100 miles på 1 gallon bensin. Neil Young är halvvägs mot målet med sin klassiker.


Vid ett event i veckan framträdde rocklegenden Neil Young för att berätta om sin bil, en Mark IV Lincoln Continental. Tillsammans med Johnathan Goodwin försöker Young vinna tävlingen Progressive Insurance Automotive X som går ut på att bygga en bil vars bränsleförbrukning är så låg att den klarar 100 miles på 1 gallon bränsle. Målet motsvarar 16 mil på 3,78 liter bränsle, det vill säga cirka 0,24 liter per mil.

Neil Young berättade att duon för närvarande har nått halvvägs med sin Lincoln som döpts till Lincvolt eftersom att bilen är en hybrid framdriven av dels en elmotor, dels av biogas, rapporterar Cnet. Motorn levererar 150 kilowatt och batterierna laddas under färd med gasdrift. Huruvida bromsarna är regenerativa eller vilken typ av batterier bilen använder framgår inte av projektsajten på nätet.

Lincvolt har en marschhastighet på knappa 130 kilometer i timmen men ska ha en topphastighet på nära 260 kilometer i timmen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev