Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så läser du av kollegorna

Publicerad: 22 februari 2013, 13:08

Att kunna skanna andra människor är en viktig framgångsfaktor i att bygga relationer.


Trots att det blir allt viktigare att nätverka och bygga relationer för att lyckas i karriären har alldeles för många dålig koll på hur man läser av andra. Det hävdar Adina Ståhle, som utvecklat en metod för att läsa av människor, relationer och situationer, även kallat human scanning.

Human scanning sker på tre nivåer, förklarar hon i Jusektidningen. Det handlar om kroppavläsning, personlighetsavläsning och medvetenhet om de egna och andras inre drivkrafter.

Fördelen för den som har koll på sig själv och andras signaler är att han/hon kan framföra sitt budskap på ett sätt som får omgivningen att må bra. Den som har koll på sig själv och omgivningens signaler kan använda metoden för att föra fram sitt budskap på ett sätt som får omgivningen att må bra.

I dagsläget jobbar Adina Ståhle med chefs- och personalutveckling i näringslivet. Många av de hon möter i sitt yrke är omedvetna om vad de utstrålar, vilket kan skapa en del problem. Extra viktig är det om man är chef.

– Ibland stämmer inte de signaler vi sänder ut med hur vi känner oss inuti, vilket kan leda till missuppfattningar och onödiga krockar, inte minst i arbetslivet, säger hon.

Här är fyra av de vanligaste kroppsspråktyperna:

Ögonperson: Har en skarp blick och kan upplevas som extremt dominant. Har en förmåga att trigga andra ögonpersoner till maktkamp. Exempel på känd ögonperson: Fredrik Reinfeldt.

Mimiker:
Lyssnar och speglar den andre i vad den säger och gör. Får ofta andra personer att känna sig bekräftade och sedda. Känd mimiker: Fredrik Skavlan.

Gestpersoner: Använder mycket gester och bygger på med ord. Är duktiga på att inspirera och förmedla budskap. Känd gestperson: Olof Palme.

Helkropp: Använder hela kroppen när han/hon pratar, jobbar med riktning och intar positioner. Uppfattas som naturligt auktoritära och sprider lugn. Exempel på känd helkropp: Göran Persson.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev