Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så läser investeraren din hållbarhetsredovisning

Publicerad: 30 september 2010, 10:19

Genom din hållbarhetsredovisning kan omvärlden se hur du sköter arbetet miljö och socialt ansvar – inte minst investerare och aktieägare. Så här vill de att den ska vara utformad.


Anna Nilsson är chef över ansvarsfulla investeringar på Swedbank Robur och expert på att läsa hållbarhetsredovisningar ur ett investerarperspektiv. Hennes avdelning ansvarar för att investeringarna sker i linje med Swedbank Roburs etiska riktlinjer. Det är också hennes avdelning som läser hållbarhetsredovisningarna, beslutar om vilka bolag som kvalificerar sig till de ansvarsfulla fonderna och ger rekommendationer till finansanalytikerna.

När Swedbank Robur väljer ansvarsfulla investeringar börjar man med att identifiera bolagens risker och möjligheter och utifrån det bestämma förväntningarna på deras hållbarhetsarbete. Därefter granskas deras ambitioner, arbete och resultat inom hållbarhetsarbetet innan Swedbanks etikråd slutligen lämnar sina rekommendationer. Därefter går bolag som klarar värderingen vidare till en slutlig finansiell analys.
– Det är just i hållbarhetsgranskningen som flest företag faller bort, säger Anna Nilsson. Cirka 40 procent klarar analysen.

I hållbarhetsgranskningen är det företagets hållbarhetsredovisning som är den viktigaste skriftliga informationskällan, även om Anna Nilsson och hennes kollegor också har direktkontakt med bolagen.
– Helst träffas vi ute i verksamheten så att vi verkligen kan se den konkreta verksamheten. Vi använder själva inte enkäter, utan för i stället en skräddarsydd dialog för att samla information och påverka bolagen.
Att analysera en hållbarhetsredovisning på djupet kan ta tid.
– Att verkligen gå till botten med informationen kräver mycket arbete. Det viktigaste i mitt jobb är att hitta det som inte står i hållbarhetsredovisningen.

Det vanligaste misstaget i hållbarhetsredovisningen är när det ”inte hänger ihop”, som Anna Nilsson uttrycker det.
– Det är när hållbarhetsredovisningen och kanske vd berättar att ett något är ”oerhört viktigt” för företaget. Sedan hittar man inte ett ord om det någonstans i företagets årsredovisning eller övriga kommunikation.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.