Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så låter Jämtkraft andra betala miljönotan

Publicerad: 1 November 2011, 12:20

Energibolaget vägrar att kosta på sig en fiskväg runt kraftverket. Nu försöker andra skramla ihop pengarna, rapporterar Länstidningen.


Det har varit många turer om vattenkraftverket i jämtländska Billstaån. Lokala fiskevårdsföreningar har kämpat länge för att bolaget ska finansiera en fiskepassage i samband med att man bygger nytt och fördubblar kapaciteten på platsen.

Men Jämtkrafts VD Anders Ericsson menade att de inte kunde kosta på sig en fisktrappa eftersom ” biologisk mångfald inte tillhör företagets affärsmål". Och Miljödomstolen i Östersund kom fram till att man inte ens behövde pröva frågan.

När bolaget inte ställer upp för att mildra skadorna får andra rycka in – i det här fallet Bergs kommun, länsstyrelsen och den nybildade Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg. De har på olika sätt försökt skramla ihop pengar för att projektera en fiskväg runt kraftverket.

Havs- och vattenmyndigheten beviljar ett bidrag på 50 000 kronor till en förstudie. Den ska undersöka tekniska lösningar och vad det kan kosta. I Billstaån finns fyra hinder som måste byggas förbi och hur det ska finansieras blir nästa problem, skriver Länsstidningen Östersund.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.