måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så låter klimatångest i Umeå

Publicerad: 13 juni 2019, 08:05

The Uååh song tolkar hur det låter när Umeåbor känner klimatångest

Foto: Umeå kommun

I samband med en klimatupplysningskampanj i Umeå kommun har rapparen och artisten Alexander ”Academics” Juneblad fått göra sin konstnärliga tolkning av klimatångest.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Som en av de första kommunerna i landet har Umeå beräknat klimatavtrycket från invånarnas konsumtion. Nu lanserar kommunen webbplatsen klimatorientering.se för att göra den kunskapen tillgänglig för Umeåborna. På webbplatsen går det att utforska resultatet av klimatberäkningen på ett lättsamt sätt och ta reda på hur klimatpåverkan ser ut i olika delar av Umeå.
”Det är lätt att känna sig ensam i sin oro för klimatförändringarna, men vi är övertygade om att det finns många Umeåbor som vill agera och minska utsläppen. Vi hoppas att Klimatorientering kan bli en språngbräda för en omställning i stor skala i Umeå”, säger projektledaren Anna Gemzell från Umeå kommun i en kommentar.

Det händer mycket på det här området i städerna utefter norrlandskusten. I Luleå erbjudes invånarnas ”klimatångestterapi” och ”koldioxidbantning”. Det projektet genomförs med stöd från Klimatklivet. För att väcka intresse för Klimatorientering.se har Umeå kommunen tagit hjälp av musikproducenten Alexander ”Academics” Juneblad, som har skapat en låt med ljudet av Umeåbor som uttrycker sin klimatångest.
”Jag tyckte att det kändes som en stor ära. Jag har fruktansvärd klimatångest. Att vi förstör klimatet och framtiden för våra barn är jag helt övertygad om, och jag tampas jättemycket med den tanken hela tiden. Så det kändes som ett ganska enkelt uppdrag, för det finns mycket klimatångest i mig”, säger Alexander Juneblad i en kommentar.

Här kan du lyssna till ljudet av norrländsk klimatångest:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Spotify är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev