Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så låter sig riksdagen påverkas av branschorganisationer

Publicerad: 12 Maj 2011, 07:07

När riksdagsledamöterna bildar nätverk för att utbilda sig låter de industrins branschorganisationer sätta agendan och välja vilken information riksdagsledamöterna ska få. Industrin betalar också för omkostnader och middagar.


Det är tidningen Riksdag & Departement som berättar om riksdagsledamöternas kunskapsnätverk och hur dessa nätverk låter industrins branschorganisationer styra informationen genom att välja föreläsare och arrangera seminarier. I en avslöjande artikel tar tidningen upp flera exempel på hur riksdagsledamöterna låter sig påverkas. Modellen att låta branschorganisationer stå för notan – och i gengäld sätta agendan – är enligt de riksdagsledamöter tidningen talat med vedertagen praxis.

Ett exempel på kunskapsnätverk som Riksdag & Departement tar upp är "riksdagens fordonstillverkningsgrupp". Hit bjuds industrins aktörer och gruppen har gästats av personer som Volvo Personvagnars vd Stefan Jacoby, Saab Automotives vd Jan-Åke Jonsson och Saabs ordförande Victor Muller. Den som håller i gruppen är Jan-Evert Rådhström (M) och i slutet av den här måndaden ska det arrangeras en studieresa till Volvo och Saab. Transporterna mellan studieobjekten, samt middag, bekostas av bilföretagen. Agendan sätts delvis av branschorganisationen Bil Sweden.
– Programmet bestämmer jag i samråd med Bil Sweden, säger Jan-Evert Rådhström till R&D.

R&D berättar också att riksdagens fordonstillverkningsgrupp regelbundet bjuder in aktörer som är kopplade till BIl Sweden – att däremot bjuda in exempelvis intresseföreningar som Elbil Sverige är inte aktuellt.

Också riksdagens nybildade järnvägsgrupp använder modellen och samarbetar med branschorganisationen Swedtrain. Gruppen bestämmer vilket område man vill veta mer om, därefter tar Swedtrain fram program och föredragshållare.
– Det är så det funkar. Bil Sweden har ännu större inflytande över programmet i fordonsgruppen, säger miljöpartisten Stina Bergström som är en av initiativtagarna till gruppen till R&D.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.