fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så lätt är det att komma undan med jaktbrott

Publicerad: 10 januari 2012, 06:52

Brottsförebyggande rådet visar ny statistik på hur få polisanmälda jaktbrott som leder till att någon kan kopplas till brottet.

Ämnen i artikeln:

JaktRovdjur

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är SR Ekot som berättar att mindre än 10 procent av alla jaktbrott som polisanmäls leder till att någon kan bindas till brott av åklagare. När det gäller illegal jakt av rovdjur är statistiken ännu sämre – bara tre procent av anmälda ledde till att någon kunde bindas till brottet. Uppgifterna bygger på ny statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, för 2010. Siffrorna kan jämföras med övriga polisanmälda brott under 2010 där i genomsnitt 18 procent av brotten klarades upp.

Enligt Ekot finns det idag intern kritik inom flera myndigheter.
– Vi skulle låsa in ett antal individer varje år för grova jaktbrott. Det finns så mycket uppslag, det finns namn på dem som håller på, det finns kedjor från jägare, slakterier och så vidare men myndigheten väljer att inte utreda det, säger polismannen Anders Holmlund i Arjeplog till SR Ekot.
Anders Holmlund menar att mer resurser, det vill säga mer utredningstid, skulle förbättra uppklarningsstatistiken avsevärt.

Också inom länsstyrelsen finns intern kritik mot prioriteringen av jaktbrott och man konstaterar att långt ifrån alla naturbevakartjänster i Norrbotten är tillsatta. Det gör att den tillsyn som ska upptäcka jaktbrott inte hinns med.
– Jag tror det uppdagas mycket mindre brott än det skulle kunna göra. Om vi hade ha mer resurser och vara ute mer så skulle vi upptäcka mer brott, säger tillsynssamordnare Joakim Pelli till Ekot.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev