Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så lite får kakaoodlaren när du köper en chokladkaka

Publicerad: 11 april 2017, 12:17

I samband med påsken uppmärksammar Fairtrade hur lite av det totala värdet av en såld chokladkaka som går till odlaren av kakaobönor. Odlarnas låga inkomster leder enligt Fairtrade ofta till barnarbete.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

I samband med påsken berättar organisationen Fairtrade i dag om situationen för många av världens odlare av kakao. Fairtrade konstaterar att odlarna bara får 6 procent av det totala värdet av en såld chokladkaka. Orsaken uppges vara dålig konkurrens mellan ett fåtal stora aktörer som styr kakaoprocessen och ett stort antal mellanhänder som tar sin del av kakan. I processen går 40 procent av intäkterna av all såld choklad till företagen som förädlar och marknadsför chokladprodukter. 35 procent går till återförsäljare.
”Siffrorna talar för sig själva i vilka som är de stora vinnarna och vilka som förlorar”, skriver Fairtrade på sin blogg.

Fairtrade skriver också att kakaoodlarnas låga inkomster ofta leder till stora problem med barnarbete i kakaoindustrin.
”Odlarna tjänar helt enkelt inte tillräckligt för att kunna försörja sig eller sina familjer, vilket gör att barnen inte kan gå i skolan utan istället måste hjälpa till i arbetet – som inte är särskilt barnanpassat”, skriver organisationen.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.