Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så lite vet svenskarna om brödets klimatpåverkan

Publicerad: 29 november 2017, 10:32

Klimatet har fått många svenskar att äta mer växtbaserat men fortfarande är det många som väljer bort bröd.


Enligt en ny undersökning från branschorganisationen Brödinstitutet har svenskar dålig kunskap om vilket klimatsmart livsmedel bröd är. Enligt undersökningen svarar 40 procent av de tillfrågade att de vill förändra sin livsmedelskonsumtion av hänsyn till klimatet, och 37 procent säger att de vill äta mer veganskt eller vegetariskt.Men enligt Brödinstitutet glöms brödet ofta bort när man talar om växtbaserade livsmedel. Trots att bröd enligt forskningsinstitutet Rise tillhör de livsmedel som har lägst koldioxidfotavtryck, bröd är ungefär lika klimatsmart som baljväxter, säger 32 procent av svenskarna att de vill äta mindre bröd. Endast 2 procent säger att de köper bröd av klimatskäl.

I sin undersökning går Brödinstitutet inte in på varför folk tycks välja bort brödet, eventuellt kan hälsoskäl och de senaste årens aversion mot kolhydrater vara några av anledningarna. Men ur ett klimatperspektiv är brödet alltså enligt forskningsinstitutet Rise ett bra livsmedel. Rises beräkningar visar att en matig macka bara ger upphov till en åttondel av de växthusgaser som en svensk standardlunch med köttbullar orsakar, beräknat på motsvarande energi och näringsinnehåll.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.