Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så liten kan en minnespinne bli

Publicerad: 13 Mars 2009, 09:55

Verbatim packar åtta gigabyte på USB-kortets kontaktbleck.


Det ska mycket till för att en USB-pinne ska väcka uppmärksamhet. Eller snarare lite. När minnespinnar blivit dussinvara drar Verbatim ner storleken till strax ovan smärtgränsen. Ett steg till och de blir ohanterligt små.

I den teknikorienterade och pryltäta miljöm på IDG är det sällan man ser häpna miner men denna lilla Flashdrive har framkallat uppspärrade ögon och små utrop av ”oj” och ”j-drar va liten”.

Snöret behövs. En kympning till och då ingår förstoringsglas och pincett.

Som synes är pinnen, eller kortet, i samma format som den lilla plastflärpen i en USB-kontakt, den undre delen med de fyra kontaktblecken på. Därför sätts den in med kontakterna uppåt i USB-uttagen. Måtten är 30 x 12 x 2 mm, vikten 1,2 gram. Den lilla trådöglan som följer med är tämligen oumbärlig.

Tre minnesstorlekar finns: två, fyra och åtta gigabyte. När Verbatim införde en my monteringsteknik för det lilla formatet slutade det med att all elektronik ryms i en enda, sluten kapsel som är både vattentät och störningskyddad.

Minnespinnen fungerar med Linux, Windows och Macintosh. Med Vista kan kan man avsätta outnyttjat minnesutrymme som extra internminne.

I minnet finns ett program för att lösenordsskydda kortet, kallat Carry it Easy. Det hanterar också automatisk synkronisering, och komprimering av filer och mappar mellan datorn och kortet. Till det kan man köpa till funktioner för kryptering och att synka bokmärken/favoriter och innehåll i Outlook och Outlook Express för 13 dollar. Butikspriser för minnet tycks det vara aningen för tidigt för att hitta men leveranserna till handeln har börjat.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.