Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så lönsamt är det att rädda ekosystemen

Publicerad: 16 november 2009, 10:55

Att investera i naturskydd kan ge pengarna tillbaka tio gånger om. Det menar ekonomen Pavan Sukhdev som uppmanar politiker att investera i naturskydd och ”grön” infrastruktur.


Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

Att undsätta och behålla ekosystemen kan ge pengarna tillbaka flera gånger om, menar ekonomen Pavan Sukdev som jobbar för FN, EU och Deutsche bank.

Ett exempel är de thailändska mangroveträsken som ger intäkter på cirka 1 200 dollar per hektar om de används för att odla jätteräkor – men hela 12 000 dollar per hektar om de lämnas orörda för att fungera som skyddsbuffert och ge inkomster till lokala fiskare.

Pavan Sukhdev forskar om det ekonomiska värdet av så kallade ekosystemtjänster. Nu släpper han en rapport riktad till beslutsfattare inför klimatmötet i Köpenhamn. I rapporten framgår hur lönsamt det är att investera i naturskydd och ”grön” infrastruktur.

Forskarna rekommenderar politikerna att slå vakt om redan skyddade områden och att fortsätta att investera i ekologisk infrastruktur. Att köpa och bevara mangroveområden ger enligt dem en ekonomisk avkastning på 40 procent och tropisk regnskog 50 procent.

EU:s miljökommissionär Stavros Dimas presenterade studien i Bryssel i fredags och efterlyste en motsvarighet till FN:s klimatpanel IPCC – för ekosystem. Det är enligt honom viktigt att tropisk regnskog och korallrev tillmäts ett värde i det kommande klimatavtalet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.