Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så lurar vi oss själva med miljömärkningar

Publicerad: 4 mars 2019, 13:03

Bilar säljs i bland som

Begrepp som ”gröna” eller ”miljövänliga” lurar oss ofta att se saker som ”bra” för miljön trots att de, om sanningen ska fram, bara är mindre dåliga för miljön. Nu har en två svenska miljöpsykologer lagt fram en teori om varför hjärnan låter sig luras.


Begrepp som ”miljövänlig” eller ”grön” uppmuntrar oss att se produkter, beteenden och beslut som ”goda” istället för som ”mindre dåliga” för miljön. Det hävdar två miljöpsykologer vid Högskolan i Gävle som i en artikel publicerad i Frontiers in Psychology har utvecklat en teori där de försöker fölrklara varför vi människor skadar miljön, även när vi försöker behandla den väl.

En av slutsatserna i artikeln är att människor tenderar att värdera sin miljöpåverkan genom att använda sin moraliska intuition som de utvecklat för att handskas med sociala situationer. Enligt forskarna kan detta dock ibland göra mer skada än nytta.
”Ömsesidighet och balans i sociala relationer har varit grundläggande i vårt sociala samspel, och därmed för vår överlevnad. Som ett resultat av detta har vår mänskliga hjärna, genom naturligt urval, specialiserats i att hantera och sträva efter denna balans”, säger huvudförfattaren Patrik Sörqvist, professor i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle, i en kommentar.

När hjärnan använder sin moraliska intuition på miljöproblem, till exempel klimatförändringar, leder det enligt teorin ofta till en felaktig föreställning om att vårt miljöskadliga beteende kan kompenseras genom andra mer gröna val. Detta trots att de flesta på ett logiskt plan vet att all konsumtion ger permanenta skador på miljön.
”Du kan inte försonas med miljön. Om du flyger till Karibien blir du en enorm börda för miljön, och då hjälper det inte hur många köttfria måndagar du än lägger till”, fortsätter Patrik Sörqvist.

En sak som skulle kunna hjälpa människor att fatta bättre beslut är enligt artikeln en skärpt lagstiftning för marknadsföring och användandet av vaga begrepp som ”miljövänlig” och ”grön”. Här nämns till exempel den stora användningen av miljömärkningar. En annan åtgärd som föreslås är bindande krav på producenter att alltid ange det ekologiska fotavtrycket på alla sina produkter.

Läs artikeln i Frontiers in Psychology

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev