Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så lyckades den tunga industrin minska sin elanvändning med 0,8 TWh

Publicerad: 14 mars 2012, 09:37

65 ava Sveriges mest energiintensiva företag har kartlagt sin energianvändning och beslutat att genomföra över 700 åtgärder.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


65 svenska bolag deltar i den andra perioden av Energimyndighetens program för energieffektivisering – PFE. I ett pressmeddelande berättar Energimyndigheten att bolagen kartlagt sin energianvändning och dessutom genomför över 700 åtgärder till en kostnad av 750 miljoner kronor. Åtgärderan har effektiviserat bolagens elanvändning med 0,8 TWh, vilket motsvarar drygt 42 000 eluppvärmda villor. Allt enligt de redovsningar som bolagen lämna in efter två års medverkan i PFE.
– Resultatet visar att PFE sätter energifrågan högt på dagordningen och att det är ett framgångsrikt sätt att hitta lönsamma åtgärder. Företagen genomför en avsevärd energieffektivisering och får ytterligare resurser till sin kärnverksamhet, vilket på ett positivt sätt främjar deras tillväxt och konkurrenskraft, säger Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör Andres Muld.

Energimyndigheten berättar att den bransch som effektivisera mest är massa- och papperstillverkare som står för nästan 70 procent av eleffektiviseringen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev