Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så lyckas du med projektet

Publicerad: 28 december 2010, 06:22

För att lyckas med ett projekt gäller det att gruppen består av människor med olika karaktär. Här är de vanligaste personlighetstyperna och tips för hur du hanterar dem.


Det är tidningen Konsult som listar de fem mest förekommande personlighetstyperna utifrån en intervju med föreläsaren och ingenjören Sofia Norberg. Enligt henne gäller det att våga blanda personlighetstyper för att få ihop en optimal projektgrupp. Dessutom är det viktigt att gemensamma spelregler för alla inblandade sätts upp.

Den informella ledaren
Denna person är ofta en kollega som tar befälet och styr upp situationer. Han/hon lägger sig i det mesta och vill gärna ha med ett finger i spelet överallt. Den informella ledaren har ofta ledaregenskaper men tycker inte om ansvaret som en formell chef har.

Så gör du: Han/hon tenderar att föra hela gruppens talan, därför är det viktigt att du visar att du inte gillar att personen ifråga agerar chef. Men det finns även positiva sidor. Den informella ledaren är engagerad, passionerad och intresserad av sitt jobb. Ett tips till chefen är att ge denna person utökat ansvar.

Den inställsamma
Hon/han säger alltid ja, håller alltid med och kommer sällan med egna förslag. Den inställsamma tenderar att ”smörja andras egon” genom att hålla med den som pratar och kan uppfattas lätt att jobba med. Däremot tillför personen inte alltid så mycket till gruppen.

Så gör du: Skapa situationer där han/hon får komma till tals och ställ öppna frågor som den inställsamma inte kan svara ha eller nej till – på så sätt blir personen mer aktiv. Ge personen en uppgift som är utmanande och där han/hon måste finna en lösning själv. Undvik att dela med dig av dina åsikter, även om den inställsamma frågar.

Martyren
En person som ofta tycker synd om sig själv och säker söker medlidande från omgivningen. Tenderar att se sig själv som ett offer för omständigheterna och är bra på att manipulera omgivningen till sin fördel.

Så gör du: Särbehandla inte martyren på gruppmedlemmarnas bekostnad utan kolla istället med jämna mellanrum att arbetsbördan är rimlig. Var även tydlig med att markera att du inte vill höra på personens prat om påstått lidande genom att säga att du inte har tid, fram till dess att du hör ett konstruktivt förslag till förändring från martyren själv.

Smitaren
Smitaren vill aldrig kavla upp ärmarna och leverera, utan finner alltid ett sätt att smita undan. Denna person förminskar gärna sin roll i projektet och kommer ständigt med nya ursäkter, att han/hon inte förstår exempelvis.

Så gör du: Konfrontera personen, men var noga med var och när du gör det och att du verkligen har på fötterna. Berätta det du ser och att du inte accepterar beteendet. Förbered dig genom att tilldela smitaren ett tydligt ansvarsområde. Du bör undvika att rycka in om smitaren inte gjort sitt jobb, då blir det tydligt att han/hon försöker komma undan på andras bekostnad.

Frifräsaren
Jobbar hellre på egen hand och vill egentligen inte vara med i projektet. Han/hon ignorerar sitt team i princip och kör sitt eget race istället.

Så gör du: Ställ öppna och nyfikna frågor utan någon anklagande underton, till exempel: ”Jag upplever att du hellre följer dina egna spelregler än dem som vi har kommit överens om i gruppen. Däremot är det viktigt att du inte dömer honom/henne i förväg utan visar nyfikenhet. Konfrontera aldrig frifräsaren i grupp, då går personen i försvar. Försök istället uppmuntra frifräsaren till samarbete.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.