Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så lyckas du på utvecklingssamtalet

Publicerad: 8 April 2014, 07:44

Utvecklingssamtal är något som de flesta anställda på större företag har. Men hur gör man egentligen för att ta sig igenom det på bästa möjliga sätt? Samuel Culbert, författare till boken Get Rid of the Performance Review, ger här sina bästa tips.


Håll känslorna i styr
Ha i åtanke att utvecklingssamtalet i de flesta fall är ett subjektivt möte. Med andra ord spelar personligheten på din chef en stor roll. Försök alltså att vara så neutral som möjligt.

Gör en egen utvärdering i förväg
En bra idé är att komma förberedd. Ett steg i rätt riktning är att själv samla ihop vad du har gjort för att öka lönsamheten på företaget och skriva ner detta. Med fördel kan du börja göra detta redan två månader innan mötet.

Ta upp det viktigaste du har gjort det senaste året
Håll koll på dina bedrifter. Det är fullt möjligt att din chef inte minns den nya kunden som du tog in för tio månader sedan.

Säg till din chef att du behöver mer hjälp
Se samtalet som en möjlighet att be om hjälp för att på så sätt kunna utföra ett ännu bättre arbete framöver.

Var tydlig med dina mål den närmaste tiden
Sätt upp mål för det kommande året, och dela med dig av dem till chefen. Om inte annat kommer det hjälpa dig att lyckas på nästa års samtal.

Undvik facktermer under samtalet
Håll dig borta från floskler och klyschor. Använd istället ett enkelt språk för att beskriva dina bedrifter. Var dessutom konkret när du förklarar vad du har gjort.

Hantera kritik på ett bra sätt
Var ärlig och ta ansvar om du har misslyckats med en uppgift. Om kritiken är mer subtil, säg något i stil med ”om ditt intryck är att jag inte presterar så bra som förväntat ber jag om ursäkt för det”.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.