Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så lyckas du som hållbarhetschef

Publicerad: 15 Mars 2016, 09:46

Inte nog med att hållbarhetsfrågorna ständigt förnyas. Vad arbetet ska leda till och vilken roll på företaget det spelar byter också skepnad. Utmaningarna i dag handlar till stor del om att göra en omvärldsanalys och att få med såväl ledning som medarbetare i hållbarhetsarbetet.


Förmågan att beskriva hållbarhetsfakta och siffror på ett engagerande sätt, förståelse för medarbetarnas förutsättningar, tydlig koppling till affärsverksamheten samt ett holistiskt perspektiv. Det är de viktigaste egenskaperna för att lyckas som hållbarhetsproffs, enligt flera hållbarhetschefer på ledande globala företag som organisationen Edie talat med.

Hållbarhetscheferna på Canon och den brittiska livsmedelsjätten Sainsbury ger för organisationen Edie sin syn på vad som lägger grunden för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete. Och de betonar vikten av att få med sig styrelsen genom så kallad storytelling, det vill säga att på ett engagerande sätt beskriva hållbarhetsutmaningarna och möjligheterna. En annan aspekt som de lyfter fram handlar om att på ett tydligt sätt visa företagsnyttan med olika hållbarhetsinsatser, exempelvis besparingar på lång sikt och nya affärsmöjligheter.

Lena Ander, generalsekreterare för NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv, beskriver rollen för hållbarhetschefen i dag som tudelad. Dels handlar arbetet om att följa upp rutiner, processer och att göra granskningar, dels handlar det om ett visionärt och strategiskt arbete och att kunna leda förändringsprocesser. Något som ställer krav på två typer av personlighetsdrag.

– Idealiskt vore det att ha både en miljö- och hållbarhetschef för att driva arbetet affärsmässigt. Eftersom båda delar är lika viktiga. Det går inte att hoppa över arbetet med ledningssystem, och affärsutveckling är en nyckelfråga för hållbarhetschefen. Om man inte har ett helt hållbarhetsteam bakom sig så måste man istället bejaka och våga utveckla fler sidor och inte bara fokusera på det man är bra på, säger hon.

Det blir enligt Lena Ander allt viktigare att skapa en överblick över hela verksamheten, att göra en omvärldsanalys som täcker in hela värdekedjan och alla intressenter och att hela tiden vara steget före, samt att jobba proaktivt och kunna förställa sig risker såväl som möjligheter.

– Klimatavtalet i Paris och FN:s nya mål för hållbar utveckling pekar tydligt på att hållbarhetsarbetet inte längre handlar om enbart den egna verksamheten. För att strukturera och integrera arbetet krävs nu att hållbarhetschefen löpande gör väsentlighets- och riskanalyser och kan delegera frågorna till rätt personer i organisationen.

Så lyckas du som hållbarhetschef

Berätta en ”story”
Genom att beskriva nyttan av det dagliga hållbarhetsarbetet med en bra berättelse ökar möjligheten att skapa engagemang i organisationen. Beroende på om det är ledningen, medarbetarna eller någon annan del av företaget du vänder dig till gäller det att hitta rätt fokus i berättelsen.

Förstå medarbetarna
Hållbarhetsarbetet berör alla delar av verksamheten och därför gäller det att förstå vad olika delar kan bidra med, och vilka utmaningar de ser. Därmed är det viktigt att beakta alla synpunkter även om du till en början inte delar synen.

Utgå från affärsverksamheten
För att lyckas med hållbarhetsarbetet räcker det inte med att vilja uppnå miljönytta. Det bästa sättet att förstå vilka åtgärder som bör sättas in är att utgå från affärsverksamheten. Det är därför A och O att i detalj analysera utmaningar och möjligheter till följd av det dagliga arbetet.

Skaffa en omvärldsbild
Oavsett hur väl du känner din verksamhet och dina förutsättningar är det svårt att hitta alla lösningar själv. Att hitta inspiration och förebilder i branschen eller andra sammanhang är en nyckel för att ta hållbarhetsarbetet vidare. Mycket av arbetet handlar om att förstå sin omvärld.

Se nästa steg
Lika viktigt som att uppdatera det befintliga hållbarhetsarbetet är att förutse och anpassa sig till nya förutsättningar. Vilka frågor som ryms inom hållbarhetsbegreppet varierar konstant och därmed gäller det att förbereda sig för hur verksamheten påverkas av nästa frågeställning.

Källa: Edie

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.