Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så lyfte Maud Olofsson miljöfrågorna

Publicerad: 8 juli 2010, 12:31

Läs vad ”Alliansens gröna röst” sa för att locka till sig till sig borgliga väljare som sätter miljöfrågorna högt.

Ämnen i artikeln:

Maud OlofssonMiljöpartietÖstersjön

Efter Maud Olofssons partiledartal i Almedalen tyder mycket på att alliansens taktik är att miljöfrågorna inte kommer att bli en större valfråga än att de i huvudsak kommer att företrädas av Centerpartiet, som får rollen att locka till sig de gröna, borgliga väljarna.

7 minuter och 40 sekunder ägnade Maud Olofsson åt miljön, vilket är betydligt mer än alliansbröderna Fredrik Reinfeldt, som inte ens nämnde miljön och Jan Björklund, som gav det 3 minuter och 10 sekunder, som i första hand gick ut på att framhäva vikten av kärnkraftsutbygnad.

Maud Olofsson, däremot, sa inte ett ord om kärnkraften, trots att ”Kärnkraft, nej tack!”-skyltarna stod som spön i backen i publikhavet framför henne. Istället inledde hon med att blicka ut från scenen mot Östersjön och stolt konstatera att hon för drygt ett år sedan sa nej till oljeborrning i Östersjön, och att vi därför, tack vare henne, varken har eller kommer att drabbas av en oljekatastrof som den i Mexikanska Golfen.

Därefter lyfte hon fram att Centern har satsat en miljard kronor på havsmijö och förbjudit fostfater i tvättmedel.
– Det låter ihåligt när Mona Sahlin kritiserar Centerpartiets miljöpolitik. Vi har rent samvete och vågar säga nej när det krävs. Vi står upp för att Östersjön ska vara ren.
– Det räcker inte med miljöprat, det måste till miljöresultat. Miljöfrågorna är inte lösta och Köpenhamn gav oss inte det besked som vi ville ha, sa Maud Olofsson.

Maud Olofsson fortsatte med att sätta ljus på historiska centerpartistiska miljöinsatser under mandatperioden: tredubblingen av vindkraftsinvesteringar, satsningar på solenergi, ökning av miljöbudgeten från 15 till 20 miljarder kronor, miljöbilspremien som gjort att antalet miljöbilar gått från 23 000 till 300 000 och en fördubbling av järnvägsinvesteringarna.
– Vi har världens mest ambitiösa klimat- och energipolitik. Al Gore pekar ut Sverige som det mest ambitiösa landet, sa hon och applåderna ljöd över Almedalen.

Efter att ha gått över att tala om bland annat Rut-avdrag, entreprenörsklimat och borglig feminism återvände hon i slutet av till miljön och den kommande politiken: nya bilar och bränslen, enerigisnåla hushållsapparater, minskad användningen av farliga kemikalier och fortsatt utbyggnad av förnybara energikällor.
Hon talade också om miljö som en exportmöjlighet.

– En kombination av starka, ambitiösa mål med effektiva företag och duktiga forskare kan göra Sverige till världsledande. Låt oss ta ledningen och ställa om Sverige till ett hållbart samhälle och samtidigt skapa jobb och utveckling.
Även landsbygden har en stor möjlighet i den gröna omställningen, enligt Maud Olofsson, som sa att framtidens oljeshejker inte finns i Saudiarabien, utan på platser som Gotland, Norrbotten och Värmland.

Avslutningen riktade direkt till de miljöväljare som tvekar mellan blocken:
– Vi må ha samma mål, men vi tar oss dit på helt olika vägar. När Centerpartiet satsar på att stärka lokala initiativ, samarbeten med näringslivet och grön skatteväxling väljer Miljöpartiet planekonomi och röd skattehöjning.

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev