Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så många anställda övervakas på nätet

Publicerad: 4 December 2008, 07:48

Hela 65 procent av arbetsgivarna övervaka regelbundet sina anställdas aktiviteter på nätet, enligt brittisk studie.


Inte bara har chefen koll på vad arbetarna har för sig på nätet. Många chefer spärrar de anställda också från att besöka webbplatser som inte anses relevanta för arbetsuppgifterna. Det skriver The Telegraph som refererar till en färsk studie från Chartered Management Institute som tillfrågat 1.000 arbetsgivare under 36 år inom olika sektorer.

Resultatet visar många häpnandeväckande insikter i hur internet används och övervakas inom moderna organisationer. Framför allt anser de unga cheferna att deras äldre chefer inte insett betydelsen av nätet och därmed saknat en ordentlig strategi för hur de ska utnyttjas.

Även de anställdas kompetens kring nätet förkastades. En av sex chefer ansåg att en övervägande del av de anställda är som ”dinosaurier” gällande nätbaserad teknologi. Många fler chefer än anställda använde nätet som ett professionellt arbetsverktyg.

De unga cheferna litar dock inte på sina anställdas etik på nätet. Inom brittiska företag övervakar 65 procent av arbetsgivarna sina arbetare. Motsvarande siffra inom offentlig sektor är hela 86 procent och inom polisväsendet 88 procent. Bland lokala myndigheter blockar 89 procent av cheferna ”olämpliga” webbsidor för de anställda.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.