Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många arter finns det på planeten

Publicerad: 24 augusti 2011, 05:56

I över 250 år har forskare försökt uppskatta hur många arter som finns på jorden. Ett internationellt forskarlag tror sig nu veta rätt antal.


Det är the Guardian som skriver om undersökningen som publicerats i tidskriften PLoS Biology. Här framgår att människan delar planeten med inte mindre än 8,7 miljoner andra arter, ge och ta 1,3 miljoner.

75 procent av alla dessa arter, majoriteten insekter, finns på land. Resten finns i vatten. Samtidigt slår studien fast att vi fortfarande vet alldeles för lite om de flesta av dem. 86 procent av alla växter och djur på land, och 91 procent av de i haven är ännu inte namngivna eller katalogiserade.

I nuvarande takt skulle det ta 300 000 specialister 1 200 år att på ett korrekt sätt gå igenom arterna och föra in dem i databaser. Många kommer därför försvinna långt innan de ens upptäcks.

− Vi vet att vi förlorar arter genom mänsklig aktivitet, men vi kan inte riktigt uppskatta hur många som går förlorade innan vi vet vilka arter som finns där ute, säger Camilo Mora, en av forskarna, till the Guardian.

Derek Tittensor, som också deltagit i studien tillägger:
−Det är inte bara det att vi inte vet namnen i telefonkatalogen. Vi vet inte ens hur tjock telefonkatalogen är.

Han tillägger att förmodligen är inte sista ordet sagt när det kommer till att uppskatta antalet djur och växter på jorden.
− Jag kan nästan garantera att vad som kommer hända nu är att någon kommer skriva ett svar om att ändrar man bara på de här parametrarna så här och så här, då får du fler eller då får du färre arter som resultat.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.