Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så många chefer kan du muta

Publicerad: 27 Maj 2011, 06:19

20 procent av de svenska cheferna kan tänka sig att betala en muta för att vinna en affär eller behålla en kund. Det visar en undersökning från Ernst & Young.


Undersökningen som går under namnet European fraud survey omfattar 2300 medarbetare i företag med över 500 anställda i 25 länder runtom i Europa.

Av de svenska respondenterna svarade en av fem chefer att de skulle kunna tänka sig att använda sig av mutor. Detta är något lägre än det europeiska genomsnittet där en tredjedel kan tänka sig att erbjuda kontanter, presenter eller underhållning för att ro hem en affär.

Tre av fyra svenska chefer kan även tänka sig att frångå företagets regler och policys ifall att detta kunde förbättra deras resultat.

Sett till det europeiska resultatet anser två av tre respondenter att korruption och mutor är väl utbrett i sina länder. Fyra av tio tillfrågade tycker också att situationen förvärrats de senaste två åren på grund av det tuffa ekonomiska läget.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.