Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många delfiner har dött av BP:s olja i golfen

Publicerad: 11 april 2012, 07:15

De senaste två åren som följt efter BP:s oljeläcka i Mexikanska golfen har traktens delfiner drabbats av en sällan skådad massdöd.


Ämnen i artikeln:

OljeutsläppOlja

Det är NRDC, National Resources Defense Council, som har tagit på sig att räkna de uppmärksammade dödsfallen bland delfiner i den Mexikanska golfen. NRDC konstaterar att över 600 delfiner strandat sedan BP:s oljeläcka, vilket är avsevärt många fler än tidigare år. 95 procent av de strandade delfinerna har avlidit.
– De senaste två åren har ett ovanligt stort antal delfiner strandat runt kusterna kring Loisiana, Alabama, Mississippi och västra Florida. Något som är ytterst oroväckande. Även om delfinen är en art som är känd för att drabbas av massdödlighet på grund av gifter och sjukdomar så är den nuvarande dödligheten utan historiskt motstycke sett till omfattning och tid, skriver NRDC på sin blogg.

Den lila pelaren visar antalet döda delfiner 2010, den blå pelaren antalet döda delfiner 2011 och den gula pelaren antalet döda delfiner hittills i år – 2012. Den svarta linjen visar den genomsnittilga historiska dödligheten 2002-2009. Källa: National Marine Fisheries Service Office of Protected Resources.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

OljeutsläppOlja

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.