måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många förskole- och skolbarn skadas av bullret

Publicerad: 21 oktober 2010, 07:27

Inte nog med att nio procent av förskolorna och skolorna överskrider riktvärdena för buller. Mäter man bullernivån bara på dagen blir resultatet ännu värre, berättar Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

Buller

Siffrorna gäller Stockholm, vars miljöförvaltning gjort sin första undersökning om trafikbullret på skolgårdarna.

Resultatet visar att nio procent av stadens 1200 grundskolor och förskolor har buller som ligger över gällande riktvärden.

Men det är lågt räknat, eftersom siffran bygger på den så kallade dygnsekvivalenta nivån. I själva verket kan alltså bullret vara värre om man ser hur det förhåller sig enbart på dagtid när förskole- och skolbarnen vistas på platsen.

Riktvärdet från Världshälsoorganisationen är 55 decibel. Detta värde får ej överskridas någonstans på en skolgård enligt en dom i Miljööverdomstolen.

Men på ett antal skolor är bullret högre än 60 decibel, berättar DN. Det är ett kraftigt överskridande med tanke på att decibelskalan inte är linjär.

Resultatet av undersökningen är att över 10 000 förskole- och skolbarn i Stockholm varje dag utsätts för så höga ljudnivåer att de kan drabbas av obehag, störd kommunikation, koncentrationssvårigheter, irritation, sömnlöshet och inlärningssvårigheter.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev