Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så många glömde stänga av spisen

Publicerad: 12 December 2008, 08:39

Svenskarna blir allt slarvigare med att stänga av spisplattorna, något som medför både bränder och hemska olyckor. Men det finns tekniska lösningar för den glömske.


Under fjolåret ökade antalet bränder orsakade av glömda spisplattor med en tredjedel, till hela 1.341 stycken. Fem personer omkom och 228 personer skadades på grund av spisbränder, enligt statistik från Brandskyddsföreningen.

När en platta står på för länge byggs stark hetta upp som gör att det börjar brinna i kastrullen och i föremål i närheten av spisen. Fett i köksfläkten tar också lätt eld, vilket kan leda till att elden sprider sig genom ventilationsgångarna.

– Om det brinner i en kastrull ska man försöka få på ett lock så snabbt som möjligt för att kväva elden. Häll aldrig vatten på brinnande fett som till exempel matolja, kommenterar Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Han tycker att fler hushåll ska installera en så kallad spisvakt, som slår av spisen efter viss tid. Spisvakten kan också kopplas till en brandvarnare eller överhettningsskydd. Det gör att spisen automatiskt slås av när temperaturen blir för hög eller brandvarnaren upptäcker rök i köket.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.