Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många gör sig redo för strejk

Publicerad: 18 november 2008, 13:10

Norska civilingenjörer gör sig redo för strejk. 1.150 är varslade i första skedet.


Det norska fackförbundet Tekna ämnar ta ut 1.150 civilingenjörer i strejk den 1 december för att tvinga fram förändringar i huvudavtalet om bland annat principer för övertidsersättning, resultatbaserad lön, pension och undantag från arbetstidslagen. Detta sedan förhandlingarna med Näringslivets Huvudorganisation brutit samman i månadsskiftet. Och i avvaktan på ett medlingsmöte den 28 november. Telenor, Aker Engineering & Technology, forskningsstiftelsen Sintef och solcellstillverkaren Scanwafer är några av företagen som valts ut av Tekna.

Flera av dem, plus exempelvis Nexgentel och Nokia Siemens Networks, står även på ett annat ingenjörsförbunds varsellista. Det heter Nito och säger sig vara Norges största organisatör av ingenjörer och teknologer. Återigen handlade de avbrutna förhandlingarna om rätt till övertidsersättning och i slutänden kan Nitos strejkvarsel (som börjar med 1.000 man) omfatta 13.000 ingenjörer i över tusen företag.
Medlemmarnas åsikter täcker allt från krav på storstrejk redan första dagen till en tvekan inför kombinationen strejk och finanskris.

De två fackförbunden motsvarar väl ungenfär Ingenjörsförbundet och Sveriges Civilingenjörsförbund som ju gick samman för snart två år sedan till Sveriges Ingenjörer. Där vajar inga strejkfanor. På agendan de närmaste veckorna står arrangemang som en inspirationsdag för kunskapsföretagare och ett ledarskapsforum för toppmotivation.

Tillsammans med Nito och motsvarigheter i Danmark och Tyskland driver förresten Sveriges Ingenjörer ett miljöprojekt som ska lyfta fram ingenjörskunnande och tekniska lösningar kring energieffektivisering och klimatfrågor. Hoppet är att knyta kontakter med fler fackförbund. Inbjudningar har gått till bland annat Indien, Kina och Ryssland. Och tanken är att stimulera medlemmarna att komma med idéer, antingen för allmän spridning eller för eventuella pastentansökningar som förbunden ska hjälpa till med.
Om ett år, under Sveriges miljöinriktade ordförandeskap i EU, ska projektet rundas av

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev