Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så många Gripen kvaddade kalkylen

Publicerad: 11 Februari 2009, 08:47

Tolgfors tycker fortfarande att det är ok att Norge valde F16 istället för Gripen. Men han är sur på beräkningarna.


Ämnen i artikeln:

GripenJasKryptering

– Norge begärde en offert på 20 år och 48 plan, men räknade sedan på 30 år och 57 plan. De ansåg dessutom att Gripen behövde kompletteras med en del saker. Summa summarum – det pris som Norge kom fram till är ungefär dubbelt det som FMV räknat på i offerten, sa försvarsminister Sten Tolgfors i en intervju i SVT på tisdagen.

Därmed riktar han kritik mot det norska beslutet att köpa F-35 Lightning II Joint Stright Fighter istället för Gripen NG. Tolgfors nämner bland annat driftskostnader som inte stämmer överens med svenska erfarenheter och att Norge förväntar sig fler haverier än Sverige räknar med.

Tidigare har Tolgfors varit mer tillfreds med beslutet. I en kommentar i januari sa försvarsministern att Norge hanterat upphandlingsprocessen väl. Tolgfors säger sig fortfarande respektera Norges val av flygplan men poängterar att i fråga om priset skiljer sig de båda ländernas syn åt.

Tolgfors är missnöjd med att regeringen inte fick en chans att ta hänsyn till de ändrade norska förutsättningarna med utökad livslängd och ett större antal plan.

– Det var fel att Norge inte kom tillbaka till oss när man ändrade förutsättningarna och ökade livslängden till 30 år, utökade antalet plan till 57 och lade på nya driftskostnader, säger Sten Tolgfors till SVT.

Tolgfors bedömer att den norska kalkylen kan göra det svårare att exportera nya Gripen. Potentiella kunder i dag är Indien, Schweiz och Brasilien som samtliga har tagit emot offerter på plan.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

GripenJasKryptering

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.