Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många jobb försvinner

Publicerad: 11 november 2008, 10:43

Det ser dystert ut för produktion och sysselsättning nästa år, spår Teknikföretagen.


Efterfrågan på investeringsvaror väntas bli svag framöver. I spåren av den USA-ledda finanskrisen och den i första hand konsumtionsdrivna konjunkturnedgången väntar ett år av minskad produktion och sysselsättning, spår Teknikföretage i en rapport som presenterades på Elmia Subcontractors i Jönköping.

Produktionen av tunga lastbilar, maskin och elmaskinindustrin är några exempel på hur snabbt det svängt, menar Teknikföretagen.

– Ur ett svenskt perspektiv är vi bara i början av konjunkturnedgången och det är då klokt att vara försiktig i bedömningen av hur djup och hur lång den kommer att bli. Här får vi nog avvakta till dess att den internationella efterfrågan visar tecken på att stabiliseras och där är vi ännu inte, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar till rapporten.

Årets produktionsnivå väntas bli oförändrad i år för att bli cirka fem procent lägre 2009. Teknikföretagen antalet anställda i år minskar med två procent för att sedan minska med 3,5 procent vilket motsvarar cirka 10.000 till 11.000 jobb.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev