söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många klimatförhandlare anser att företagen spelar viktig roll

Publicerad: 28 december 2015, 07:12

Forskare har frågat deltagarna på klimatmötena hur de ser på företagens och organisationernas roll.

Ämnen i artikeln:

Cop 21EuForskningPolitik

Att företag och organisationer fyller en viktig roll på FN:s klimatmöten och i klimatförhandlingarna i stort tycker många. Men hur ser egentligen klimatförhandlarna själva på de icke-statliga aktörernas roll? Den frågan har Naghmeh Nasiritousi, doktorand på Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet, tittat närmare på tillsammans med sina kollegor.

Mellan 2011 och 2014 gjorde de en undersökning bland deltagarna på FN:s klimatmöten om inställningen till de icke-statliga aktörerna.
– Det starkaste argumentet vi ser är att de icke-statliga aktörerna kan föra fram intressen som hör ihop med de beslut som ska tas. Aspekter som kanske inte annars hade hamnat på dagordningen. Ett exempel är de perspektiv som representanter från ursprungsbefolkningar kan bidra med, säger Naghmeh Nasiritousi, i ett uttalande.

På det stora klimattoppmötet i Paris nyligen fanns tusentals representanter som inte deltog i själva förhandlingarna. Enligt forskarna har den här gruppens deltagande ökat de senaste tio åren, bland annat på grund av kritik om bristande demokrati.

Undersökningen visar att fyra av tio klimatförhandlare tycker att de icke-statliga aktörerna representerar intressen som är viktiga för besluten. Motsvarande siffra bland andra statsrepresentanter, där till exempel myndighetspersonal ingår, är 44 procent. Tre procent tycker inte att icke-statliga aktörer ska delta alls.

Naghmeh Nasiritousi lyfter fram att det funnits kritik mot att dessa aktörer lyfter upp sina särintressen på förhandlingsagendan. Men hennes och forskarteamets slutsats är ändå att stödet för företagens och organisationernas närvaro är starkt. Bland annat anses de kunna implementera de beslut som tas och de befinner sig närmare folket.
– De icke-statliga aktörerna kan påverka beslut indirekt. Det är viktigt att vi vet vilken roll de har eftersom de påverkar demokratiprocessen, säger Naghmeh Nasiritousi.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev