Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många kor skadas av nedskräpning varje år

Publicerad: 10 augusti 2012, 10:55

Siffran över antalet kor som skadas av skräp som slängs längs med vägarna är hisnande. Många kor dör dessutom av söndertrasade magar.


Drygt 2000 kor skadas varje år när de får i sig skräp som slängts ut med vägarna. Många avlider av skadorna. Det rapporterar P4 Skaraborg idag som också träffat bonden Johnny Niklasson i Lerdala som bara i år förlorat tre kor efter att deras magar trasats sönder av skräp.

Det handlar om skräp som slängs utmed vägarna. Skräpet sprids över ängarna bredvid vägen och när gräset slås följer skräpet med i ensilaget – alumiumburkar och hårdplast blir till vass flis som korna till slut får i sig.
– Korna är glupska och äter upp allt som hamnar på foderbordet. Sen hamnar resterna i magen och skär sönder magen och kan tillochmed skära sönder hjärtat, berättar Johnny Niklasson för P4 Skaraborg.

Johnny Niklasson tror inte att vanligt folk har en susning om vad som händer med de skräp de slänger utmed vägen. För honom själv kostar varje förlorad ko runt 30 000 kronor. Det värsta tyckarn emellertid själv är att korna får lida så mycket.
– Det är ju ett fruktansvärt lidande. det är ju bara att tänka sig själv att stoppa en trasig ölburk i magen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.