Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många miljarder kostar det nya vädret

Publicerad: 4 juli 2013, 07:53

En ny rapport från de nordiska branschorganisationerna inom försäkringsområdet visar att kostnaderna för nordens nya väder är enorma.


Studien visar att svenska, danska och norska försäkringsbolag betalade ut omkring 20 miljarder kronor till olika typer av vattenskador mellan 2009 och 2011. En enskild händelse som skyfallet i Köpenhamn 2011 kostade försäkringsbolagen 7 miljarder kronor.

Antalet naturskador och översvämningsskador har ökat markant de senaste åren och försäkringsbolagen räknar med fler stora skyfall framöver. Nu menar branschen att försäkringsskyddet hotas.
– Idag ingår ersättning för översvämningsskador i grundskyddet för alla fastighetsförsäkringar. Men om åtgärder inte vidtas och översvämningsskador blir allt vanligare i vissa fastigheter blir det svårt att erbjuda ett omfattande försäkringsskydd för denna typ av skador, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Studien visar också att Danmark och Norge kommit längre än Sverige i sitt klimatanpassningsarbete. I våra grannländer har man tagit fler initiativ och det finns ett utvecklat samarbete mellan regering, kommuner och försäkringsbransch.
− Sverige behöver arbeta mer med förebyggande åtgärder. Vi efterlyser en genomtänkt strategi för att anpassa samhället så att vi kan hantera ökad nederbörd och intensiva skyfall, säger Staffan Moberg.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.