Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så många planeter har intelligent liv

Publicerad: 6 Februari 2009, 07:04

Det finns intelligenta varelser på drygt 38.000 andra planeter runt omkring i Vintergatan. Det fastslår en skottisk professor.


Det råder föga tvivel om att det finns fler varelser med intelligent liv i vår galax. Frågan är snarare hur vanligt förekommande det är.

Duncan Forgan, forskare vid universitetet i Edinburgh, har tagit ett stort steg för att finna svaret. Genom simuleringar av ett solsystem som liknar Vintergatan har han lyckats kvantifiera på hur många planeter det med hög sannolikhet finns intelligent liv, rapporterar brittisk media som refererar till den vetenskapliga tidskriften International Journal of Astrobiology.

Svaret är: 37.964 stycken. Eller 361.

Detta är ett förhållandevis smalt spann, räknat i rymdmått. Tidigare beräkningar har estimerat antalet planeter med varelser från en miljon till färre än en.

De olika svaren baseras på olika definierade förutsättningar.

Det första antagandet bygger på att det är svårt att etablera liv på en planet, men förhållandevis enkelt att utveckla livet. Det ger en uppskattning på 361 planeter med intelligenta varelser.

Det andra antagandet bygger på att det är enkelt att etablera liv med mödosamt att utveckla högre intelligens. 31.513 planeter uppskattas under det sceneriet.

Det tredje alternativet baseras på att liv kan förflytta sig från en planet till en annan vid händelse av kollision med en asteroid – en  för övrigt populär teori för att förklara livet på jorden. Med detta scenario finns det möjlighet till intelligent liv på hela 37.964 planeter.

Duncan Forgan definierar ”intelligent” med att varelserna ska ha tillräckligt mellan öronen, om det till formen ser ut som oss, för att kunna skicka radiomeddelanden till jorden.

Kanske de mest spännande frågorna förblir dolda i rymdens mörker. Duncan Forgan har inte en susning om hur dessa varelser kan se ut eller om vi kan komma i kontakt med dem.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.