tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många släcker lampan på lördag

Publicerad: 25 mars 2010, 14:12

Har klimatskepticismen fått fäste eller är klimatmedvetandet lika starkt som inför och under COP15? Mariann Eriksson på WWF berättar hur världens största klimatmanifestation kommer att gå på lördag.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Hallå där Marianne Eriksson, WWF, hur går det inför klimatmanifestationen Earth hour som går av stapeln på lördag 20.30?
– Det går väldigt bra. Den är faktiskt större i år än förra året. Ifjol deltog 88 länder och i år är antalet 120, varav många är utvecklingsländer som faktiskt kommer att drabbas av klimatförändringen. I år är 201 kommuner anmälda mot 164 ifjol och så är det ett 80-tal evenemang i Sverige, alltfrån snowboardtävlingar till spökvandringar, som deltar. Det är ett enormt engagemang. Det visar att klimatfrågan fortfarande är viktig bland svenska folket och vi ser framemot att lämna över resultat till världens beslutsfattare.

Enligt en färsk undersökning i tidningen Aftonbladet så tror majoritet av svenska folket att klimathotet är en bluff eller överdrivet. Har ni märkt av den våg av skepticism som sveper över landet?
– Nej, vi har faktiskt inte märkt någon skillnad från förra året. Klimatdebatten går het, vilket är viktigt. Om vi ska få tillstånd rätt åtgärder så måste klimatproblemen och lösningar debatteras. Annars finns risken att grupper i samhället missgynnas.

Det är ingen som ifrågasatt Earth hour på något sätt?
– Vi får ibland frågan om det spelar det någon roll att släcka ljuset en timme för klimatet. Earth hour är en global manifestation att få fram kraftfulla åtgärder mot klimatproblemet, inte en energisparkampanj. Om man ska få med sig hela världen måste handlingen vara enkel att genomföra. Annars blir det svårt för människor med olika språk och kulturer att enas.

Hur många kommer att släcka lampan på lördag klockan?
– Vi räknar med att cirka 60 procent av Sveriges befolkning deltar. Prognosen bygger vi bland annat på antalet anmälda personer, trafiken på vår hemsida och snacket i exempelvis media och i bloggosfären – som är på samma nivå som ifjol. Det exakta utfallet får vi dock se nästa vecka när vi gör våra mätningar.

Finns det några risker med att miljontals människor släcker lamporna samtidigt?
– Nej, vi har dubbelkollat allt sådant. På Energimyndigheten är man exempelvis inte det minsta oroade. Ifjol ökade heller inte brottsligheten under Earth Hour. Så nej, det finns inga risker, bara möjligheten att leverera ett riktigt tydligt budskap till världens ledare.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev