Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många småkrypsarter finns det i en regnskog

Publicerad: 14 december 2012, 08:39

Tack vare ett enormt forskningsprojekt finns det för första gången en pålitlig siffra över antalet småkrypsarter i en regnskog.


Ämnen i artikeln:

ForskningRegnskog

Ett jätteforskarlag har ägnat totalt 70 manarbetsår åt att finkamma en djungel i Panama. Nu har man räknat klart och kommit fram till att det där finns 25000 arter av småkryp, som insekter, tusenfotingar, kvalster och spindlar. Det är första gången någonsin som det finns en pålitlig siffra över antalet småkrypsarter i en djungel, skriver Sverigesradio.se.

– Det har ingen kunnat göra förut. För det kräver helt enkelt så mycket jobb, säger en av forskarna bakom studien, Tomas Roslin vid Helsingfors universitet.

Det har tagit åratal för forskarna att fånga, räkna och analysera alla krypen. En viktig slutsats är att det verkar finnas en mycket stark relation mellan antalet växtarter och antalet leddjursarter. Om relationen gäller överlag så innebär det att man mycket lättare kommer att kunna kartlägga småkrypen i ett visst område. Genom att veta antalet arter i en skog blir det också möjligt att undersöka vilka arter som dör ut.

– Och om vi inte ens vet hur många arter vi utgår ifrån, hur kan vi då ha en vag föreställning om hur många arter vi förlorar, hur mycket som finns kvar och vad vi ska göra för att behålla de här arterna, säger Tomas Roslin.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

ForskningRegnskog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.