söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så många vargar behövs i Sverige

Publicerad: 19 oktober 2012, 11:27

Naturvårdsverket har slagit fast hur många vargar Sverige behöver för att stammen ska överleva på lång sikt. Men regeringen vill gå en annan väg – med färre vargar.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


380 vargar – så många behövs för att den svenska vargstammen ska överleva på lång sikt. Det slår Naturvårdsverket fast idag. För att stammen ska bli genetiskt livskraftig krävs dessutom att minst sju vargar invandrar varje årtionde. Naturvårdsverket föreslår att den svenska inavlade stammen ska ökas genom att vi får in fler vargar från Finland och Ryssland.

Slutsatsen som Naturvårdsverket drar baseras på analyser fråpn vargforskare. Den nya siffran, 380 vargar, är något lägre de de uppskattningar man tidigare gjort då det ofta sagts att det behövs minst 500 vargar för att stammen ska bli livskraftig.
– Att ta fram ett värde för hur många vargar som behövs i Sverige är ett komplext arbete. Det beror på många olika faktorer som graden av inavel, vargstammens utbredning, invandring av nya vargar och hur vi lyckas med åtgärder för genetisk förstärkning, säger Naturvårdsverkets viltsamordnare, Ruona Burman, till SR Ekot.

Regeringen har fått ta del av Naturvårdsverkets slutsatser. SR Ekot berättar emellertid att regeringen istället för nödvändiga 380 vargar vill se en stam på 180 vargar. Det är ett alternativ som Naturvårdsverket också presenterat. Problemet är att det med enbart 180 vargar krävs omfattande åtgärder i form av genetiska förstärkningar.
– Regeringens rovdjurspolitik kommer att inriktas på en mindre men friskare vargstam, det vill säga det lägre alternativet, säger miljöminister Lena Ek till SR Ekot.

SR Ekot frågar Lena Ek om det verkligen är realistiskt att genomföra alla de åtgärder som faktiskt krävs för att hålla stammen livskraftig med enbart 180 vargar. Lena Ek svarar att det absolut är realistiskt, och man kommer att försöka lösa den genetiska förstärkningen på två sätt.
– Dels att arbeta med utsättning av friska valpar i befintliga kullar, dels kommer vi behöva ta bort en del grupper som är väldigt inavlade, alltså en populationsbegränsande jakt, säger hon.

Också i frågan om jakt kör Lena Ek över Naturvårdsverket. Naturvårdsverket vill enligt SR Ekot vänta in forskarnas synpunkter innan man tillstyrker jakt på genetiskt svaga vargar. Lena Ek motsätter sig detta och meddelar att det kommer att bli jakt i genetiskt syfte – redan den kommande vintern.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev