onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så miljöfarliga är dina ljus

Publicerad: 18 december 2017, 09:45

Varje år bränner svenskarna 18 000 ton ljus, de flesta av dem kring jul. Men tyvärr är ljusen miljöbovar som släpper ifrån sig både koldioxid och skadliga partiklar.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidKlimatförändringarKoldioxidutsläppGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Värst är paraffinljus som tillverkas av fossilt material och som släpper ifrån sig stora mängder koldioxid när de brinner. Dessutom har de en lägre smältpunkt än stearinljus, något som gör dem brandfarliga eftersom ljusmassan kan självantända. Även stearinljus släpper ifrån sig koldioxid när de brinner, men betydligt mindre, och till skillnad från paraffinljusen tillverkas de av förnybar råvara. De vanligaste förnybara råvarorna är palmolja eller slakteriavfall. Det berättar Eva-Lotta Lindholm, rådgivare på Miljömärkning Sverige/Svanen för Aktuell Hållbarhet.
– Palmolja är inte bra ur miljösynpunkt så därför Svanenmärker vi inga ljus som innehåller det. Paraffin tillåter vi i väldigt små mängder, max 10 procent. Det beror på att vissa ljus som är färgade doppas i färgat paraffin, säger Eva-Lotta Lindholm.

För den som är vegan, eller av andra anledningar inte vill ha stearinljus tillverkade av slaktavfall, är alternativen relativt få säger Eva-Lotta Lindholm.
– Man kan tillverka ljus på raps men det vet jag inte om jag sett i butik faktiskt. Sedan har vi de traditionella bivaxljusen men det är ju inte så vanliga.

Ett annat problem med ljus är att de släpper ifrån sig partiklar. Framförallt är det skadliga sotpartiklar man ska se upp med. 2014 gick det norska folkhälsoinstitutet ut med en varning där man jämförde den skadliga verkan av sotpartiklar från värmeljus med passiv rökning. Hur övriga partiklar från ljus påverkar människors hälsa är ännu inte helt klarlagt. När forskare från Lunds Universitet mätte hjärtfrekvensen hos människor som utsattes för partiklar från ljus kunde man konstatera att partiklarna, tvärtom mot vad man tidigare antagit, hade en möjlig positiv hälsoeffekt på testpersonerna. I Lundaforskarnas studie visade man också att paraffinljus släppte ifrån sig mer skadliga partiklar än stearinljus. Men enligt Eva-Lotta Lindholm på Miljömärkning Sverige finns andra studier som tyder på att paraffinljus släpper ut färre skadliga partiklar än stearinljus.
– Man ska dock vara medveten om att det här med skadliga partiklar från ljus är ett nytt forskningsfält så det är mycket man inte vet. På Miljömärkning Sverige har vi ett krav som säger att man måste mäta sotet från ljusen. Vi skulle vilja införa ett partikelkrav men det finns än så länge ingen godkänd metod för hur man kan göra det. Men det är ett område vi bevakar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev