Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mörkas olje- och gasolyckor för att rädda börskurser

Publicerad: 29 mars 2012, 09:36

Expert på gasolyckor menar att de flesta gas- och oljeolyckor aldrig når den breda allmänheten.
– Vi som jobbar med det här dagligen har varit på många utblåsningar som aldrig nått pressen. Vi har varit på 50 stora händelser de senaste 20 åren, säger han.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är SR Ekot som rapporterar om olje- och gasolyckor som mörkas av fossilföretagen. Den uppenbara orsaken är att bolagen försöker rädda sina börskurser. Ekot skriver om gasolyckan på plattformen Elgin i Nordsjön som sänkt ägarbolaget Totals börskurs med 7 procent. Enligt Ekot skulle börskursen förmodligen varit oförändrad om olyckan inte blivit känd.

Enligt SR Ekot
är det också väldigt vanligt att allvarliga gas- och oljeolyckor aldrig når allmänhetens kännedom. Morten Emilsen som arbetar på det norska företaget Add Wellflow som specialiserat sig på att hantera gas- och oljeläckor säger till Ekot att de flesta olyckorna aldrig når den breda allmänheten.

Morten Emilsen
är just på väg till Aberdeen för att delta i arbetet för att stoppa läckan på Totals plattform i Nordsjön. Tidigare har han också arbetat på en av BP:s plattformar i Mexikanska Golfen som läckte olja. Emilsen berättar för Ekot att han nästan alltid arbetar i medieskugga och att hans företag just avslutat ett arbete med en omfattande gasolycka i ett afrikanskt land. Han berättar också att det just i detta nu pågår ett arbete vid ett gasfält i Indien som fortfarande är kritiskt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev