Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket är ett par nötskrikor värda

Publicerad: 1 april 2011, 06:59

Vissa menar att vi bara kommer att förstå värdet av en ekosystemtjänst då vi sätter en prislapp på den. Nationalekonomen Cajsa Hougner har räknat ut kostnaden för nötskrikans ekollonplantering i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

Det är SR Vetenskapsradion som berättar om nationalekonomen Cajsa Hougner som räknat ut värdet av nötskrikans ekollonplantering i Nationalstadsparken i Stockholm. Med det vill hon visa på poängen med att sätta pris på ekosystemtjänster.
– 35 000 kronor per nötskrikepar, är värdet på tjänsten. Nötskrikan gömmer ner ekollon i födogömmor och en del av dem hittar den aldrig, eller bryr den sig inte om, och de får ligga kvar och växa upp till nya ekar, säger Cajsa Hougner till SR Vetenskapsradion.

Nötskrika. Foto: Wikipedia Commons

Beräkningen av värdet på fröspridningen har Cajsa Hougner gjort i en vetenskaplig studie på Beijerinstitutet i Stockholm. I studien har hon använt data från Nationalstadsparken – som också i sig självt erbjuder ekosystemtjänster som luftrening, rekreation och bullerdämpning. Frågan är om man kan sätta ett pris på alla ekosystemtjänster.
– Vi räknade på ersättningskostnaden, alltså vad det skulle kosta om människan gjorde jobbet, men man kan även utgå från en betalningsviljeundersökning. Då skulle man kunna fråga folk vad de är villiga att betala mer på skatten för att ekpopulationen ska finnas kvar i parken. Men då krävs att folk är medvetna om vikten av ekosystemtjänster, säger Cajsa Hougner till SR Vetenskapsradion.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.