Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket är svenskarna beredda att betala för att rädda Östersjön

Publicerad: 3 juli 2012, 09:41

Ny forskarrapport visar att svenskarna ligger i topp när det gäller betalningsvilja för en bättre havsmiljö.


Invånarna i de nio ländena kring Östersjön känner till den miljömässiga hotbilden och är beredda att betala runt 40 miljarder kronor per år för en bättre havsmiljö. Det visar nya forskningsresultat från forskarnätverket BalticSTERN. Resultaten presenterades under måndagen på ett seminarium anordnat av miljödepartementet: Kasta pengarna i sjön? – havet som resurs och investering.

Miljöaktuellt fick en kort pratstund med miljöminister Lena Ek som kommenterade betalningsviljan så här.

– Det är ett enormt stöd naturligtvis. Ju fler som är intresserade av miljöfrågor, ju fler som bryr sig om Östersjön, desto lättare är det att få politiska åtgärder på plats.

Miljöministern påpekade samtidigt hur viktigt det är att få med sig hela samhället för att ha en chans att klara utmaningen.

– Östersjön är så illa ute att det krävs åtgärder på väldigt många politiska områden och på många politiska nivåer. Det var framför allt det jag ville få ut med det här seminariet, att samla dem som är möjlighetsinriktade ifrån olika delar av samhället för att lyfta fram positiva exempel, lära av varandra och få styrka av varandra.

Siv Ericsdotter, kanslichef på BalticSTERNsekretariatet vid Stockholm resilience centre, berättade under seminariet om vad forskarnätverket kommit fram till.

– Studien tittar på om folk i allmänhet känner till hur hårt drabbat Östersjön är och vad de i så fall tycker det är värt att rätta till de här problemen. Fokus har varit på övergödningen, ett av de värsta problem vi har och ett av de svåraste att komma till rätta med. Det kommer att kosta, och det är därför i hög grad relevant att höra om folk är villiga att betala för det.

En fördel, som Siv Ericsdotter lyfte fram, är att Östersjön som är ett av de mest förorenade haven i världen samtidigt är omgivet av några av de rikaste länderna i världen.

– En svensk är i genomsnitt beredd att betala 1 000 kronor per år för att klara övergödningsproblemen. Man vill ha ett friskt hav omkring sig.

Utslaget på hela den svenska befolkningen skulle detta enligt BalticSTERN alltså ge betydligt mer än de cirka fem miljarder kronor per år som Naturvårdsverket uppskattar att Baltic Sea Action Plan skulle kosta Sverige.

Slutsatser man kan dra, enligt Siv Ericsdotter, är att exempelvis rekreation är en mycket viktig ekosystemtjänst som haven ger till oss människor, och om vi inte gör något åt havsmiljöproblemen följer stora välfärdsförluster.

– Vi kan säga klart och tydligt här att det finns ett folkligt stöd att investera i ett friskare hav. Att satsa på Östersjön är därför inte att kasta pengarna i sjön.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.