Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket av dina pensionspengar placeras i fossilkraft

Publicerad: 30 Juni 2011, 06:24

AP-fonderna investerar miljardtals kronor i stora oljebolag som BP, Exxon Mobile och Chevron. Men nästan ingenting i förnybar energi. Det visar en ny granskning.


Ämnen i artikeln:

PolitikVänsterpartiet

Förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att AP-fonderna investerar stora delar av pensionspengarna i etiskt tveksamma företag. Nu kan Miljöaktuellt avslöja att AP-fonderna dessutom konstant väljer smutsiga fossila energislag när man investerar i energisektorn.

Vänsterpartiet har låtit Riksdagens utredningstjänst gå igenom AP-fondernas olika investeringar utifrån ett miljöperspektiv. Resultatet är minst sagt dystert. Totalt har 1:a, 2:a, 3:e och 4:e AP-fonderna investerat över 9,5 miljarder kronor i så kallade "Big Oil"-företag. Med ”Big Oil” eller ”Supermajors” avses ofta BP, Chevron, Conoco Phillips, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell och Total.

Samtidigt
visar granskningen att AP-fondernas investeringar i förnybara energislag är försumbara. Samtliga AP -fonder har "Big Oil"-företag som bland sina 120 största placeringar. Ingen av AP-fonderna har förnybar energi bland sina största investeringar.

AP-fondernas placeringsregler säger att hänsyn ska tas till miljö och etik i placeringsverksamheten – men att detta mål är underordnat målet om hög avkastning. Riksdagsledamoten Ulla Andersson (V) konstaterar att målen står i konflikt till varandra och berättar att Vänsterpartiet vill att placeringsreglerna ändras.
– Vi vill ha en fast procentsats som säger hur stor andel av AP-fondernas medel som ska placeras i förnybara energislag. Dessutom vill vi att en AP-fond får ett specialuppdrag att investera i förnybart. Det här är nödvändigt, dels för att ge energiomställningen det kapital som behövs, och dels för att det är en bra investering för framtida pensioner, säger hon och avslöjar att partiet kommer lämna en motion i höst.

Ulla Andersson menar också att AP-fondernas investeringar drivs av kortsiktighet.
– Det är ju ganska uppenbart varför man investerar i olja nu då oljepriset är ständigt stigande och vi står inför en snar oljebrist. Men i slutändan är det att gräva en grop för sig själv. Det är inte hållbara investeringar, säger hon.

Så mycket av dina pensionspengar placeras i fossila bränslen… och så lite placeras i förnybart:

- 1:a AP-fonden: Har Exxon Mobil och Chevron bland de 20 största investeringarna. Investeringarna i de två bolagen värderas till nära 1,5 miljarder kronor, eller 9 procent av värdet på de 20 största utländska placeringarna. Av fondens 120 största placeringar utgörs 6,8 procent av företag som har fossila bränslen som huvudsaklig verksamhet. Inget av de 120 största placeringarna ägnar sig i huvudsak åt förnybar energi.  
- 2:a AP-fonden: Har Exxon Mobil, Chevron, ENI och Total bland sina 20 största utländska investeringar. Placeringarna värderas till nära 1,7 miljarder kronor, vilekt utgör drygt 18 procent av värdet för de största 20 utländska placeringarna. Ingen av de största 20 utländska placeringarna har förnybar energi som huvudsaklig verksamhet.
- 3:e AP-fonden: Har Exxon Mobil bland sina 20 största utländska investeringar. Investeringen värderas till drygt 500 miljoner kronor, vilket utgör ca 2,5 procent av värdet för de 20 största utländska placeringarna. Ingen av de största investeringarna har förnybar energi som huvudsaklig verksamhet.
- 4:e AP-fonden: Har Exxon Mobil, Chevron, BP bland sina 20 största utländska investeringar. Placeringarna är värderade till över 1,7 miljarder kronor, eller18 procent av de 20 största utländska investeringarna. Ingen av de största investeringarna ägnar sig huvudsakligen åt förnybar energi.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikVänsterpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.