Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket av Sveriges natur är skyddad

Publicerad: 7 juni 2012, 05:44

Nya siffror från Naturvårdsverket och Statistiska centralbyrån.


Enligt ny statistik som presenterades i veckan så var den samlade arealen skyddad natur i Sverige ungefär 5.3 miljoner hektar vid utgången av 2011. Det är en ökning med 152 700 hektar från året innan, och av den nytillkomna arealen var det främst havsområden som skyddades, följt av insjövatten och skog.

Gotlands kommun är den kommun med flest antal skyddade områden, sammanlagt 340 stycken. Vellinge kommun är den kommun som skyddat störst andel av ytan, hela 60 procent av totalarealen. Stockholms län hamnar i topp när det gäller vilket avstånd som allmänheten har till nationalparker, naturreservat eller naturvårdsområden. Här har 98 procent av befolkningen något av dessa områden inte längre än fem kilometer från bostaden.

Globalt räknar man enligt Naturvårdsverket med att omkring 25 miljoner kvadratkilometer ligger inom skyddade områden, varav 16 miljoner kvadratkilometer består av skyddad landyta. Brasilien är det land som bidrar mest till den globala totalarealen skyddad natur med över 2 miljoner kvadratkilometer, eller 200 miljoner hektar.

Sverige och 193 andra länder och organisationer är anslutna till FN:s konvention om biologisk mångfald. Vid partsmötet i Nagoya 2010 antogs en strategisk plan för perioden fram till år 2020, där målet är att skyddade områden globalt ska omfatta minst 17 procent av landytan och 10 procent av kust- och havsytan.

**
Rapporten från Statistiska centralbyrån kan laddas ner här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.