Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket besparingar ger renovering av miljonprogrammen

Publicerad: 26 november 2014, 13:37

Energiförbrukningen i renoverade lägenheter har sjunkit drastiskt, visar beräkningar från fyra ombyggda miljonprogramsområden i Örebro, Malmö, Umeå och Järva.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 26 november.

Energiförbrukningen i renoverade lägenheter har sjunkit med mellan 20 och 70 procent. Det visar beräkningar från fyra ombyggda miljonprogramsområden i Örebro, Malmö, Umeå och Järva, som fått ekonomiskt stöd av Delegationen för Hållbara Städer.

Hållbara Järva har renoverat sju hus med 350 lägenheter och lyckats halvera energianvändningen för värme. Framför allt är det byte till ett effektivt ventilationssystem som gett resultat men även byte till energieffektiva fönster och dörrar, samt tilläggsisolering.

ÖrebroBostäder har räknat ut att energiförbrukningen i de ombyggda fastigheterna sänkts med nästan 70 procent men att de sista 20 procenten blir väldigt dyra. Det kostar 10 000 kronor per kvadratmeter och år att sänka förbrukningen från 212 till 67 kilowattimmar och 6 300 kronor för att minska ned till byggnormen (BBR) som ligger på 90 kilowattimmar.

– Vi har minskat energianvändningen med cirka 70 procent. Jag skulle nog säga att det tillsammans med kvarterets utformning och våra resultat i arbetsmarknadssatsningen Boendebyggarna är det vi är mest stolta över, säger Ann Hermansson Alm, distriktschef på Örebrobostäder till Miljöaktuellt.

I Malmö har en bostadsrättsförening i Rosengård minskat energianvändningen med 20 procent. Byggprojektet har haft en egen byggledare på plats men konstaterar i sin redovisning att det är tungtrott med externa bidrag för en bostadsrättsförening.

Nu håller ombyggnadsprojekten i de fyra städerna på att sammanställa sina resultat. Till årsskiftet ska de lämna in rapporter till Boverket som administrerar det ekonomiska stöder från Delegationen för Hållbara Städer.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.